domingo, 2 de abril de 2017

Que hem après al taller de disciplina positiva?

Gràcies a la Camila Puerta i el seu projecte de Menorca positiva hem conegut noves eines per poder educar els nostres fillets i les nostres filletes amb una actitud més amorosa, respectuosa i ferma.
Les eines que fem servir normalment per educar als nostres petits són: els càstigs, els premis, el judici, les etiquetes, els crits, la ironia, ignorar... Aquestes eines ens podem servir momentàniament per aturar conductes molestes o que ens semblen inadequades segons els nostres criteris d'adults, però no ens serveixen per educar a persones/fillets/filletes amoroses, respectuoses i segures. Els nostres petits no aprenen aquestes i altres virtuts amb les paraules, les aprenen mitjançant les nostres actuacions com a mares, pares i mestres...
Aprenen per imitació i no per racionalització.



Com són algunes de les noves eines?

Gerra plena: Cuidar-nos i buidar-nos com a adults per poder respondre en condicions òptimes el repte d'educar amb amor i respecte als nostres fills. No deixar que la gerra s'ompli de experiències i situacions que ens posen al límit.

Preguntes curioses: Comencen per "què" i "com" i permeten al fillet o filleta reflexionar i fer-se responsables de la solució dels conflictes i dels errors. Aquestes preguntes els permeten detectar quina és la seva necessitat o què està generant el conflicte per ells mateixos i els fa sentir-se responsables de les seves actuacions. Ens resulta molt difícil pensar que ells mateixos poden arribar a solucions satisfactòries, i sovint ni tant sols ho provem. Es qüestió de temps i sobretot confiar amb ells. Aquesta eina potser no ens funciona d’immediat però cal insistir.

Veure els conflictes com un repte: Canviar el xip i començar a veure el conflicte o l’error com a una oportunitat única d’aprenentatge tant pel fillet o la filleta com per a l'adult.

Expressió de les emocions: Permetre i acompanyar als nostres petits a viure i expressar emocions com son la ràbia, la tristesa, la impaciència. Les emocions que es reprimeixen fan l’efecte "olla a pressió". Donar-li als petits l'oportunitat de cridar, de pegar a un coixí, a una pilota etc... assegurant que no es fa mal i no fa mal a ningú  els farà sentir-se molt alliberats i acompanyats en el seu malestar.

Revisar quina batalla triam: Escollir bé quina batalla volem començar. Val més una molt important per a nosaltres que mil de  petites.

Espai tranquil: Deixar escollir al nostre petit un espai  per poder-se retirar a pensar i relaxar-se quan està en una situació de conflicte. Li demanarem si necessita anar a aquell espai. No és una obligació ni un càstig. S'ha de preguntar al petit si ho necessita.

Revisar-nos com adults: En situacions de conflicte amb els nostres fillets hem de mirar de canviar l'enfocament. Fer-nos algunes preguntes ens pot ajudar: Per què estic cridant? Per què sóc tan exigent? A què tinc por? És realment tant important això que vull que faci el meu petit? És important per ell això que li demano o és només important per a mi? Estic present pels meus? Sé posar el límit quan fa falta? Em passo el dia posant límits?
A vegades el nostre caràcter interfereix en una educació amorosa, ferma i respectuosa, i per tant convé que el revisem. Un caràcter massa exigent pot fer que els nostres petits es sentin insegurs. En canvi un caràcter massa laxa pot fer que els fillets es sentin nerviosos i sobre-estimulats i/o agafin massa responsabilitat.

Cervell al palmell de la mà:
Vídeo per mostrar als nostres petits.








No hay comentarios:

Publicar un comentario